Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrací náčiní

Hrací náčiní
kotouc.jpgKotouč se skládá ze tří částí - tělesa, kluzné desky a rukověti (ručičky). Hmotnost kompletního kotouče - od 4,62 kg do 5,49 kg. Veškeré rozměry i hmotnosti upravují pravidla IFI. Cena vybavení na led a na asfalt se pohybuje mezi 10 až 15 000 Kč. Cena profi náčiní od renomovaných výrobců se přibližuje 20 000 Kč. 
teleso.jpg
Těleso se skládá z pružného ocelového prstence, do kterého je vlisována umělohmotná vyztužovací vložka a navrch je napevno uchycena umělohmotná skořepina, jejíž funkcí je umožnit barevné rozlišení a estetický vzhled kotouče. Tělesa mají průměr 276 mm, výšku 86 mm, hmotnost od 3,50 do 3,91 kg a jsou rozdělena do čtyř hmotnostních tříd a podle hmotnosti jsou používána jednotlivými kategoriemi sportovců. Mládež hraje s nejlehčí třídou.

deska.jpgKluzná deska - je výměnná a barvy ve kterých jsou vyráběny označují jejich tvrdosti. Od nejpomalejších modrých, přes žluté, šedé, černé až po zelenou, která je nejrychlejší. Všechny barvy s výjimkou zelené mají tři stupně tvrdosti, takže hráč má bohatou škálu možností volby tvrdosti desky, čímž reguluje rychlost hodu podle své síly a hlavně taktického záměru, tj. podle toho, jaký hod potřebuje realizovat. K tomuto rozhodnutí je potřeba značné zkušenosti. Toto platí jak pro desky gumové, používané na ledové povrchy, tak i pro desky z umělé hmoty, používané pro asfaltové nebo betonové povrchy. Desky mají průměr 265 až 269 mm, hmotnost od 0,85 do 1,15 kg a celkovou tloušťku 20 mm.

rucicka.jpgRukověť - vyrábí se z různých materiálů. Mají různě zpracovaný povrch, různou délku a průměr. Její hlavní funkcí je udržet kotouč v ruce až do chvíle, kterou hráč vnímá jako optimální moment či polohu pro poslání kotouče do cílového pole se záměrem provedení co nejpřesnějšího hodu. Z toho vyplývá, že musí dobře sedět v ruce a nesmí klouzat. Její tvar, délka, průměr, těžiště i hmotnost jsou přesně vymezeny pravidly, nicméně z palety nabízených rukovětí /ručiček/ hráč vybírá tu, která mu nejvíce vyhovuje. Maximální průměr je 55 mm, délka od 234 do 339 mm a hmotnost od 0,27 do 0,43 kg.

holub.jpgCílový gumový kroužek - v cílovém poli je středem hry, má průměr 120 mm, výšku 40 až 45 mm a jeho hmotnost je 0,38 až 0,43 kg. V jeho středu je otvor o průměru 60 mm.